Sunday, 1 March 2015

BLOG BARU GAP :GAP GESA BN/UMNO TERUS FOKUS ISU KEPENGGUNAAN UNTUK MENANG PRU 14.


makan malam CNY BN di penang.
bukan untuk tidak menghormati CNY.

gap cuma pesan jangan terlalu cepat declare masyarakat cina dah sokong BN di penang.

kehadiran program bukan bermakna itu finale dan indikasi sokongan.

kita perlu terus fokus kepada beberapa isu yang boleh mendatangkan undi pada pru 14 kelak.

1) sasaran kepada pengundi baru.
2) sasaran kepada peralihan maksima undi melayu.
3) sasaran kepada maksimasasi undi bumiputra sabah sarawak.
4) sasaran kepada maksimasasi undi masyarakat india.

kita terpedaya dengan game mereka bahawasanya, undi cina penentu.  betul ke fakta ni ?

hakikatnya undi cina dan masyarakat india hampir sama.

BN perlu kemaskan isu MIC . isu MIC kalau tak ditangani dengan kemas boleh menjejaskan sedikit dan bakal jadi modal politik.

pengundi cina mula tolak MCA bila lim ah lek berbalah dengan ling liong sik.

isunya berlegar kepada perlukah akhbar bahasa cina perlu dikuasai oleh parti ?

jelas pergeseran di atas tak membawa sebarang untung kepada MCA sampai ke hari ini.

lepas ah lek gaduh dengan liong sik, kemudian gaduh pulak ong ka ting dengan chua soi lek.

dap ambil peluang keemasan terhidang.

MIC sepertimana dipersetujui oleh najib, muhyidin dan zahid ia perlu kembali kepada konsensus awal. ia dah dinyatakan pada awal februari 2015.


iaitu gencatan senjata dan pemilihan semula ke semua jawatan termasuk presidensi.

sayangnya ada pihak tak hormat konsensus asal, bawak dan heret ROS pi mahkamah.

bila zahid sound pihak itu, pihak itu sound balik zahid.

najib muhyidin zahid nak clearkan keadaan dorang pulak buat hal.

MIC dari cedera kini cedera parah.

MIC ditolak bila samy velu besar kepala. akhirnya movement hindraf di padang chetty klang tahun 2008 tak dapat dilawan MIC.

MIC hakikatnya kong kali kong.
naik hindraf, pun kong kali kong.
naik MINDRAF, kong kali kong.
naik makkal sakhti, kong kali kong.

kita .. maaf cakap lah. terlepas pandang .

IPF pada hakikatnya punyai pengaruh lebih besar di kalangan masyarakat india. pandai pandai lah permohonan lama IPF tu..

IPF proven beb dalam setiap kempen PRU dan PRK  BN.

harap najib boleh pertimbangkan IPF jadi komponen BN. dah tiba masanya.

banyak pru dan prk IPF cekap masuk kawasan.


selain itu kita perlu fokus kepada kelompok dan isu bandaran lembah klang dan bandaran utama. di sini ramai pengundi bukan lokati tempatan, sebaliknya pengundi yang akan balik ke kampung.

dasar yang menguntungkan kepenggunaan wajar di perluaskan lagi.

kenapa cadangan hilmi yahya yang menggesa beberapa barangan monopoli peru dihapuskan tidak di wave kan momentumnya ?

harap ada yang jumpa hilmi yahya minta detail ide.

mail sabri dah tumpu ide dan pelaksanaan kempen di agensi bawah MOA. 

1 mac KPDNKK akan buat move penurunan harga barang. gemburkan perkara baik ini. ia melibatkan penglibatan pasaraya utama, pemborong dll.

1 mac juga petrol naik semula. ini apungan sepertimana yang pembangkang mahukan pada 2007. so jangan bising.

tugas hasan malek agak berat.
amat berat.

hari yang sama kempen penurunan harga kepenggunaan, hari yang sama juga petrol naik.

gap harap hasan malek lebih kan fokus kepada kempen awal. 

GST 

lagi sebulan GST akan diperkenalkan. kemaskan penyampaian pemahaman kepada public.


Q & A pasal GST perlu diperbanyakkan lagi. kita perlu sedia menghadapi isu PASCA GST.

dah ready tak ?

pemantapan dan pengukuhan islam dan melayu terus kita kukuhkan.

aku teruja bila najib janji bulan dan bintang. selagi bulan dan bintang hak KITA akan dijaga. tak salah najib cakap macam tu, pasal programnya perpaduan melayu dan najib salah satu job skopnya adalah ketua parti melayu.

konpem kit siang tengah cari modal nak balun.
macam biasalah, itu tugas oposisi.


isu rambut rosmah rm1200 berita dari malaysia kini .
maafkan aku. pelik ada dikalangan kita pun ter-melayan fitnah malaysiakini.


dah dengar ke belum keseluruhan konteks ucapan rosmah ? 

wartawan malaysiakini tu baka sjkc. baka sjkc macamtu konpem bebal makrup nak paham tonasi, lenggok bahasa, kias melayu.  

rosmah dalam ucapannya kata... 

KALAU SAYA NAK CAT DI RUMAH ( warna rambut di rumah ), MEREKA ( SALON) AKAN CHARGE RM1200.AMBOI MAHALNYA..KALAU KAT KEDAI LAIN CHARGE..

rosmah kata KALAU.. 

rosmah tak kata..
saya DAH buat rambut saya dan mereka charge RM1200.

itulah aku kata. bebal makrop wartawan malaysiakini dalam memahami maksud kalau buat dan sudah buat ! 

ni kita termakan game sampai ada yang cakap kalau rosmah mampu apa salahnya..  aduhai !

malaysiakini itu fitnah.
fitnah itu malaysiakini.

altantuya sirul dll.

sekali lagi kita terperosok dengan game mereka.
lebih kelakar game mahfuz omar.. hahahahaha 

halo halo sirul. leh cakap dengan sirul..


sudah dinyatakan najib dah bersumpah dalam masjid tak kenal altantuya.

raja petra yang mula mainkan isu ini pun mengakui ini fitnah terhadap rosmah.

malah gap pernah kata kes altantuya ( mula dimainkan pada prk ijok ts kalid ibrahim vs partibhan 2006 ) dakwa rosmah ada di tempat kejadian..

sedangkan pada malam altantuya mati, rosmah ada di tabung haji dengan anak yatim...



fokus kepada lauk yang banyak terhidang.

dorang tengah berantakan tu.
pas vs pasma.
pas vs dap.
pkr vs pas.
plasma lawan hd.

8 comments:

  1. Terbaik GAP.

    Baru saya faham isu rambut. KALAU panggil orang salon DATANG RUMAH cat rambut rupanya. :D

    ReplyDelete
  2. Bloody good strategy.Saya harap Orangx UMNO baca,jangan dicop Bangang olih Presiden parti.Masa untuk offensif,hemtam kaw kaw,Cina Sepet tak usah dipercayai,jaga hati orang kg dan luar bandar.Persetankan orang bandar yang mengaku intelectual urbanites,pada hal bodoh kena tipu hidup olih Oppo.Punya bangga tapi Bangang mengatakan 52% rakyat sokong Oppo,tapi tak fikir demograpi penduduk saperti Puchong saja sama dengan tiga kawasan Parlimen luar bandar.

    ReplyDelete
  3. Bilaa ada makan free, Cina akan ramai pergi. Buat-buat sokong kerajaan. Sedarlah, jangan tertipu lagi.

    ReplyDelete
  4. Bila Najib datang ke perhimpunan cina, perkara biasa yang berlaku ialah :

    1. Ribuan cina akan memeriahkan suasana sambil memegang sepanduk I Love PM
    2. Ribuan cina akan mengibarkan banner tanda sokongan padu kepada BN.

    Apa yang berlaku ketika PRU ? Opera wayang cina pun bermula. Ribuan cina yang kononnya menyokong penuh BN hanyalah retorik semata-mata. Majoritinya menyokong DAP. Tapi game diaorang ni memang hebat. Mereka gunakan pemimpin MCA dan Gerakan untuk mintak macam2 ngan Najib. Antaranya ialah peruntukan untuk SJKC. Tapi pada masa yang sama mereka jugak menyokong pemimpin DAP. Dua-dua sekaligus (MCA dan DAP) diaorang sapu.

    Hakikatnya ialah tanpa sokongan masyarakat cina pun kita masih boleh menubuhkan kerajaan. Tapi harus diingat, peranan MIC tidak patut dipinggirkan. Ini kerana MIC turut memberi sumbangan kepada kemenangan BN. Hancur MIC bermakna hancurlah BN. Oleh itu, MIC kena dijaga betul-betul kerana kita tidak boleh mengharapkan UMNO 100%.

    Isu yang hangat sekarang ni ialah kejatuhan harga ringgit dan gst. Terkini harga ringgit ialah RM3.60 berbanding 1 USD. Nilai ringgit yang rendah ini boleh menjejaskan sumber ekonomi kerana banyak produk pengguna yang kita import dari luar. Pengimport tiada pilihan selain menaikkan harga barang kerana transaksi menggunakan nilai USD.

    Pasal gst pulak, sekarang ni dah ada beberapa peniaga yang membekukan seketika penjualan barangan mereka kerana 'nak tunggu restu dari atas' terlebih dahulu sebelum menetapkan harga baru. Mereka nak selaraskan harga semasa dengan harga selepas gst. Harang barang confirm naik kerana penambahan gst. Bayangkan segala-galanya naik seperti topup kredit, barangan runcit, servis kereta, bahan binaan, insurans dan lain-lain perbelanjaan kerana gst.

    Kita sebagai rakyat marhean akan semakin tersepit dan terhimpit lantaran bebanan kos yang terpaksa ditanggung. Harap kerajaan buat sesuatu sebelum ekonomi negara menjadi semakin buruk.

    ReplyDelete
  5. Hanya yang dilahirkan bodoh sejak kecil je masih mempercayai bangsa cina.....

    ReplyDelete
  6. Aku amat setuju dgn kempen turunkan harga barang. Namun kenapa bermusim? Ada pasaraya turunkan harga sebulan, 2 bulan dan 3 bulan. Adakah selepas tempoh itu pengguna dah tak perlukan barang lagi dengan harga patut? Konsep dan mekanisme yg sepatutnya dicari ialah meletakkan harga barang dan perkhidmatan pada aras yg patut dan tidak mengambil keuntungan melampau. Biarlah mekanisme ni bergerak berterusan dan menguntungkan kedua2 pihak, pengguna dan peniaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inilah salah satu padahnya bila kita sudah hapuskan subsidi bahan api dan diapungkan mengikut harga pasaran. Peniaga2 lebih licik dan akan menggunakan sbb ini utk turunkan dan naikkan harga barangan. Percayalah, walaupun ada masa2 mereka turunkan harga, harga yg akan mereka naikkan sudah tentu lebih byk drp harga yg diturunkan.

      Delete
    2. itulah sebabnya kenapa kempen ini tidak sepatutnya dijalankan secara bermusim. pak menteri kpdnkk sewajarnya memandang lebih jauh sedikit daripada 3 bulan. apa akan berlaku kepada harga barang dan perkhidmatan selepas 3 bulan atau bila kempen ini berakhir? yang pasti, para peniaga terbabit akan mula membuat semula keuntungan melampau untuk 'cover' pengurangan untung yang lepas. jika ini berlaku, apa alasan pula yang akan diberi oleh pak menteri tersebut? sayang sekali, program yang cantik begini kurang diperhalusi untuk jangka panjang. apa untungnya pengguna jika beli barang yang berharga 'patut' selama 3 bulan sahaja, selepas itu berbulan2, malah bertahun pula disembelih oleh para peniaga dan pembekal? yang pasti, komen2 sebegini akan dibackfire kononnya tidak reti bersyukur, apa sahaja yang dibuat tak pernah betul bla bla bla. apa yang saya maksudkan ialah program cantik begini perlu dikaji dan diperhalusi, penurunan harga sepatutnya berlaku kerana semakan kos dan bukan sekadar wayang kepada menteri dan kementerian. bila mekanisme ini berlaku dan dipatuhi oleh pihak2 yang terbabit, kedua2 pihak pengguna dan peniaga yang akan untung. menteri kpdnkk patut meletakkan KPInya adalah 'value for money' pengguna.

      Delete

KOMEN JANGAN HINA AGAMA DAN PERKARA SENSITIF. AKU TAK TANGGUNGJAWAP KALAU KORANG KENA.