Monday, 2 March 2015

BLOG BARU GAP : PEMBANGKANG SARAWAK MAKIN KERING IDE.


cuba lihat perbezaan perkataan ini.
local inquiry dan public inquiry.

local inquiry lebih menjurus kepada makna siasatan tempatan.
public inquiry lebih membawa maksud siasatan awam.

SPR sedang dalam proses melakukan persempadanan semula di sarawak.

proses terbaru ini sudah masuk kepada peringkat local inquiry, yakni memerlukan penglibatan kerajaan negeri, PBT dan pengundi tempatan yang samada mahu membantah KEDUDUKAN terbaru persempadanan semula.


sungguh simple punya maksud.
explanation tak terlalu detail.

tapi.

pihak pembangkang di sarawak seperti biasa, putar belit.

istilah local inquiry DITUKAR kepada public inquiry.

tujuannya nak spin isu akan ketidak telusan SPR dalam merencanakan graf baru persempadanan semula.

senang cerita, bila istilah public inquiry ini digunakan maka senanglah MEREKA MENGAJAK/MEMPELAWA ORANG LUAR YANG BUKAN DARI 3 KATEGORI DI ATAS untuk mengganggu proses yang sedang berjalan.

jadi bila SPR tak benar, maka senanglah mereka memekak melolong buat cerita persempadanan semula ini tak adil. 


undang undang tak nak ikut.

kata nak jadi law maker, tapi bab membohong nombor satu.

takde modal dah kan ?

No comments:

Post a Comment

KOMEN JANGAN HINA AGAMA DAN PERKARA SENSITIF. AKU TAK TANGGUNGJAWAP KALAU KORANG KENA.