Thursday, 3 September 2015

MAT SABU KINI KEPALAI PAN ( PARTI AMANAH NEGARA )


mat sabu dulu pas.
kini mat sabu kepala PAN.

antara pimpinan pas yang aku ikuti secara fizikal melalui ceramah adalah mat sabu.

harus diakui dia adalah orator dan pemidato pas yang diminati oleh kumpulan kaki dengar ceramah.

aku ikuti mat sabu sejak 1990an.mulanya dengan kaset ceramah.

kemudian  tiap kali solat jumaat akan ada flyers ceramah ( potostat warna hitam putih ) diletakkan di tempat laluan masuk masjid.

kalau flyers ceramah tu ada muka mat sabu, akan ada kemungkinan kantung penuh.

kantung penuh pasal crowd yang hadir ramai.

mat sabu cakapnya jelas. tone suara amat kemas. susunan ayat jelas, penyampaian beliau lancar.

mamat ceramah jaga speaker tak perlu risau kalau salah satu corong rosak. corong lagi satu sudah boleh cover pasal tone suara mat sabu amat tinggi.

mengapa ramai datang dengar ceramah mat sabu ?

selain nak makan mee sup, selain nak dengar dan tengok cd ceramah free, dorang nak dengar mat sabu.

ini suasana biasa ceramah. mat sabu biasanya akan diletakkan sebagai penceramah terakhir, supaya crowd tak belah awal.

kandungan ceramah mat sabu dari dulu sampai sekarang sama. 

kupas isu 10 minit... baki 50 minit lain menceceh . dulu dia suka mencarut. kalau tak mencarut itu bukan mat sabu.

selain petah bercakap, mat sabu jugak pandai berlawak.  selalunya bahan lawak dia tak lain parti lawan. ini biasa dalam mana-mana ceramah politik pembangkang. ia menghiburkan audience.

pak aji dan mak aji dan dihiburkan... hibur hibur mat sabu sempat jugak menyelit cerita kebangkitan khomeini.. halus dan kemas jarum mat sabu cucuk kat telinga pak aji mak aji.

amat jarang sekali mat sabu sebut keberanian tariq bin ziyad. jarang sekali mat sabu sebut gibraltar. yang selalu mat sabu sebut khomeini dan ahmedinijad. ini lah kelebihan bang mat.

kini bang mat tinggal sejarah dalam pas.
dulu dia ayam sabung pas.
kini dia meninggalkan pas.

alasan meninggalkan pas pasal mat sabu kata pas degil bawak hudud.  itu alasan mat sabu nak halalkan pemergiannya. 

mat sabu kini kepala PAN ( parti amanah negara ).

kata bang mat, PAN lain daripada pas.

ikut teori aku, PAN perlu mendapatkan sokongan ahli pas.

maka PAN terpaksa juga membuat ceramah.

jadi, ceramah mat sabu nanti nak ikut stail pas jugak ke ? bawak karung dan uncang ..derma derma derma.. 

macamana pulak bentuk logo PAN ni ?

banyak benda basic kepala PAN nak kena pikir ni.. 

apapun inilah demokrasi dalam malaysia.. harap PAN tak jadi macam hindraf lah.. mula-mula hindraf, pastu pecah jadi makal sakhti, pecah jadi mindraf last-last hilang ...


6 comments:

  1. Bagud topic admin ni ..MAT SABU(toh) KEPALA PAN(tat)...amat sesuai degan perwatakan mamat sekor n8.

    ReplyDelete
  2. Memang ngam tajuk yg admin buat ni " MAT SABUtoh kepala PANtat"

    ReplyDelete
  3. Selamat Tinggal Normah .... Kenang Daku Dalam Sabun Mu

    ReplyDelete
  4. Apa kelas karung derma dan tabung tin milo..mat sabu mana pandang sekarang..duit puluh puluh ribu tiap tiap bulan dari tokong bukit bendera lagi lumayan maa..kehendak normah kena lah jaga betul tak abang sabu?

    ReplyDelete
  5. logo paling cocok buat PAN tidak lain tidak bukan...kuali leper yg ada handle...itulah PAN...boleh buat pancake...selai itu ianya amat berguna sebagai kiPAS liPAS...A'AAAA WUUUUU HUH HUUUUUUUUU

    ReplyDelete

KOMEN JANGAN HINA AGAMA DAN PERKARA SENSITIF. AKU TAK TANGGUNGJAWAP KALAU KORANG KENA.