Sunday, 10 January 2016

MARA DIGITAL MALL TIADA ISTILAH AP SET/WINDOWS PIRATE.


jika kita membaca news portal pembangkang, antara isu yang kerap dimainkan untuk dijadikan bahan proganda adalah MARA DIGITAL MALL ( sebut MDM )

MDM bukan dibuka saja-saja.

hakikat keluhan kualiti barangan jualan IT yang dijual tidak berkualiti di kedai mereka sudah banyak kali jadi bahan tak puas hati majoriti pembeli melayu.

sapa yang beli laptop baru kerap akan menemui stail peniaga begini.

'you mau windows 8 pirate ka ori '... ?

sapa yang kaki handphone pasti kerap pernah dengan dialog ni..

' ini hp AP set, ori set mahal sikit'...

dialog amat biasa untuk kaki digital mall ...

minggu ini sekali lagi MDM dihentam. kali ni oleh yb rayan, adun bukit gasing dari dap.

yb rayan kritik MDM dan ismail sabri mengapa dan apa keperluan melantik satu syarikat induk WGN SCAN SDN BHD sebagai pembekal utama produk IT di MDM.

malah MDM jugak dah dikritik oleh ahli parlimen kelana jaya.

pertama sekali MDM harus menjaga kredibel dan jaminan kualiti barangan yang selama ini pak menteri selalu utarakan.

ismail sabri senantiasa tegaskan bahawasanya wajib untuk MDM diletakkan kepercayaan kepada pengguna mengenai barangan kualiti dan jaminan asal pengeluar produk.

di MDM , tiada istilah mau AP SET  .
di MDM , tiada istilah windows pirate..

yang 100% perlu ada adalah original set, jaminan dan warranty dari syarikat pengedar sah.

ketegasan akan perlunya wujud satu pembekal sah perlu bagi membezakan MDM dengan low yat, MDM dengan digital mall pj dan sebagainya.

kedua...

walau bagaimanapun, syarikat WGN SCAN SDN BHD bukan diletakkan sebagai pemutlak keputusan barangan untuk di jual.

peniaga melayu yang sudah ada menjalinkan kerjasama dengan supplier sah masih boleh terus meneruskan urusan. 

kenyataan adun dap dari bukit gasing tu kita fahamlah.

dia nak jaga kepentingan peniaga IT di digital mall ss14, yang kebetulan dalam kawasan adun ni.

dah dengar cerita mengenai kesan langsung sejak MDM ni beroperasi di jalan raja laut.

peniaga lain ( yang tak meniaga produk IT ) macam butik dll pun sales ada meningkat pasal customers mula ramai...






2 comments:

  1. Macam tu la Baru betul .. Kena ada satu parent company yg bawa masuk dan supply barang tu. Baru kita boleh control harga barangan. Kalau masih ambil supply drp company cina baik tak payah buat...kena gelak dgn diaorang je.

    ReplyDelete
  2. SIKALANG PUN WA PIGI MDM. MAU CALI H/P BALU. MAU CALI GAJET BALU..WA MALI MDM. WA TAK MAU KIPALA PINING.

    ReplyDelete

KOMEN JANGAN HINA AGAMA DAN PERKARA SENSITIF. AKU TAK TANGGUNGJAWAP KALAU KORANG KENA.