Saturday, 6 February 2016

REALITI SEBENAR SKETSA HAMZAH ZAINUDIN TIBAI RAFIZI DAN TONY PUA !


teori ekonomi rafizi ramli yang popular sejak beberapa tahun lepas.
kalau kami jadi kerajaan.
minyak turun maka harga barangan pun past akan turun.

realitinya tidak begitu.
propa populis adalah amalan biasa pembangkang.

yang manipulasi dan enggan menurut sistem sepertimana dikehendaki adalah pemain dari rantaian pengeluar, pembekal, pengedar dan peruncit. 

dominasi ini kita tahu dari mana...

itu pasal lah untuk certain isu, kerajaan wajib meletakkan harga paras bagi mengelak manipulasi melampau kumpulan ini dari terus menindas pengguna.

walaubagaimana pun ada beberapa sektor yang telah kerajaan lakukan melalui kaedah lain bagi mematikan komisen 'kat tengah jalan' ni.

banyakkan pergi barangan makanan di pasar tani. harga memang jauh beza dan kualiti barang direct dari awal terus ke peruncit.


3 comments:

  1. Nak turun harga barang misti turunkan harga minyak.
    Sekarang harga minyak sudah turun, harga barang tetap
    mahal. Nanti harga minyak naik semula harga barang
    pasti akan naik lagi.

    Tak percaya?? Nanti kita sama-sama tengok!!!!

    ReplyDelete
  2. Kalau mulut "busuk" macam longkang, mulut tu tidak akan bercakap Benar!

    ReplyDelete
  3. Kalau mulut "busuk" macam longkang, mulut tu tidak akan bercakap Benar!

    ReplyDelete

KOMEN JANGAN HINA AGAMA DAN PERKARA SENSITIF. AKU TAK TANGGUNGJAWAP KALAU KORANG KENA.