Tuesday, 3 May 2016

PRN SARAWAK : MORAL DAH DOWN EHH....


pada tahun 2006 aku turun kat sarawak untuk raikan PRN sarawak ke 9.

pada masa tu raja petra antara yang paling tegar memfitnah ketua menteri sarawak pehin seri taib mahmud.

raja petra acapkali propa kan isu CMS...

ramai tertanya apa ke benda CMS ni..

CMS bawak maksud cahaya mata sarawak.... sebuah syarikat yang dituduh raja petra punyai harta bernilai ratusan billion ringgit..

pilihanraya sarawak 2006 banyak bawak kenangan pada aku.. pedang samurai antaranya...

kempen fitnah petra pasal CMS tak jalan..

maka dijajanya pulak ada pulau kat sarawak kepunyaan pehin seri simpan harta billion ringgit..

tak jalan jugak kempen ni...

pilihanraya sarawak 2011 dap bawak isu yang sama.. cuma irama nya diubah sikit... mereka gesa perubahan baru di sarawak pasal pehin seri dah terlalu lama memerintah.. kempen rambut putih dimainkan bagi menceritakan tentang kehendak dap yang mahu pimpinan baru...

hebat pimpinan sarawak, mereka boleh ubah pimpinan dengan kualiti gentleman nya..

manakala dap masih lagi berharap pada kit siang yang semakin taknak berUBAH...

tadi kempen pilihanraya sarawak masuk fasa atau kategori moral down...

tengok kat bawah... foto 2015 di recycle semula. difitnahnya rosmah enggan bersalam dengan wanita kaum bidayuh...

sedangkan realitinya ... salaman itu ada...

kepada SR.. anda kering ide dah ke ?
moral down ehh ?


4 comments:

  1. Keputusan UNDI belum ada so NEVER UNDERATE YOUR OPPONENT.
    Nanti tak pasal-pasal malu.
    What happened in 2006 tak mungkin berulang in 2016.
    Sepuluh tahun sudah berlalu.
    Kanak-kanak yang dalam tahun 2006 semua sudah dewasa
    dan boleh mengundi. Keperluan mereka berbeza daripada
    keperluan ibubapa mereka.
    Cara mereka berfikir pun tak sama.
    Jadi, jangan bersorak sorai awal-awal.
    Di US, Siapa sangka Donald Trump boleh mendahului....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik minah

      gap tak de pulak nyatakan akan bakal terdapat persamaan keputusan prn 2006 dan 2016.

      gap jugak tak nyatakan dalam artikel untuk under estimate pembangkang. yang dinyatakan adalah kaedah kempen prn 2006 sahaja ( rujuk raja petra )

      cerita prn 2006 sekadar mengkias pengalaman, bukan jangkaan analisis perbandingan keputusan.

      Delete
    2. cik minah

      gap tak de pulak nyatakan akan bakal terdapat persamaan keputusan prn 2006 dan 2016.

      cerita prn 2006 sekadar mengkias pengalaman, bukan jangkaan analisis perbandingan keputusan.

      Delete
  2. BN akan menang besar di Sarawak tahun ini.
    PKR dan PAN akan jatuh tersungkur.
    DAP akan hilang sedikit kerusi kerana Cina akan tetap undi Cina.
    PAS kemungkinan akan dpt kerusi pertama di Sarawak.

    ReplyDelete

KOMEN JANGAN HINA AGAMA DAN PERKARA SENSITIF. AKU TAK TANGGUNGJAWAP KALAU KORANG KENA.