Wednesday, 20 April 2016

DEMOKRASI MALAYSIA TERUS SUBUR : LEPAS DAP AMIK 10 SEAT PKR, PKR PULAK NAK AMIK 5 SEAT DAP !Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP kelihatan bersedia untuk berdepan satu sama lain dalam sekurang-kurangnya dua atau tiga kerusi jika mereka tetap tidak mahu berkompromi dalam pembahagian kerusi sebelum penamaan calon 25 April ini.


Pengerusi PKR Sarawak Baru Bian berkata, terdapat percanggahan terhadap kira-kira lima kerusi berdasarkan senarai 29 kawasan pilihan raya DAP yang telah diumumkan pada Sabtu.

Kerusi yang bertindih itu adalah Mambong, Simanggang, Ngemah, Murum dan Mulu.

Baru berkata, PKR tidak bersedia untuk melepaskan Mambong, Simanggang dan Mulu kerana parti itu percaya calonnya mempunyai peluang yang baik untuk menang.

“Calon-calon kami telah bekerja keras turun padang untuk beberapa tahun kebelakangan ini. Kami bersedia untuk pertandingan tiga penjuru di dua atau tiga kerusi jika kita tidak dapat mencapai penyelesaian,” katanya kepada The Star pada Ahad.

Bagaimanapun, katanya, masih ada ruang untuk rundingan dan berharap perkara itu dapat diselesaikan sebelum hari penamaan calon.

Oleh itu, beliau berkata, PKR akan mengumumkan calonnya selewat-lewatnya minggu ini, mungkin pada hari Sabtu, ketika presiden parti Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dijadualkan berada di Kuching.

Baru berkata pembahagian kerusi yang dibincangkan di peringkat nasional tidak selari dengan apa yang diputuskan di peringkat negeri – Mstar

1 comment:

  1. Tak payah runding2. Jika Baru yakin dia boleh menang dalam 5 kawasan tersebut, biarkanlah. DAP takkan menang sebab rakyat Sarawak lebih favor parti yang bercorak multi racial daripada parti cauvanis. Jgn tengok BN...BN cerita lain...pembangkang cerita lain. GO PKR GO... If you quit...saya takkan turun mengundi.

    ReplyDelete

KOMEN JANGAN HINA AGAMA DAN PERKARA SENSITIF. AKU TAK TANGGUNGJAWAP KALAU KORANG KENA.