Monday, 13 February 2017

PUTRAJAYA PERLU BUANG KAKITANGAN AWAM RENDAH SEKARANG.. ( SETUJU ATAU TIDAK )


SUMBER
Putrajaya perlu membuang kakitangan berjawatan rendah sementara ia masih mampu membayar pampasan, gesa seorang bekas pegawai kanan kerajaan.
Bekas setiausaha Kementerian Kewangan, Tan Sri Mohd Sheriff Mohd Kassim memberi amaran saiz perkhidmatan awam semasa akan menimbulkan masalah sekiranya berlaku masalah kewangan, lapor The Star.
“Birokrasi kerajaan berkembang dengan begitu besar sehingga ia bukan sahaja mengambil terlalu banyak sumber tetapi juga mewujudkan banyak kegagalan dalam ekonomi kewangan kami,” kata Sheriff di forum berkenaan tadbir urus sektor awam.
Menurut Sheriff, perkhidmatan awam semasa mempunyai kira-kira 1.6 juta orang penjawat bermakna Malaysia mempunyai nisbah penjawat awam kepada penduduk yang terbesar di rantau Asia Pasifik.
Menteri Kewangan II Datuk Johari Abdul Ghani baru-baru ini berkata ketika ini terdapat kira-kira 1 orang penjawat awam untuk setiap 19.37 orang penduduk, menyebabkan perbelanjaan kerajaan bertambah.
Johari bagaimanapun berkata tiada rancangan untuk mengurangkan jumlah penjawat awam.
Beliau juga dilaporkan berkata kerajaan tahun lalu membelanjakan RM74 bilion untuk membayar penjawat awam, meningkat daripada RM22 bilion pada 2003.
Sheriff memberi amaran sebarang kelewatan mengecilkan perkhidmatan awam boleh mencetuskan keadaan seperti krisis kewangan Greece.
Pada 2015, ekonomi Greece yang kekurangan wang membawa kepada pembekuan gaji dan pencen penjawat awam.
Sheriff berkata pembuangan penjawat awam perlu dilakukan sekarang ini sementara Putrajaya masih mampu daripada melakukannya ketika kurang berkemampuan.
Beliau berkata Malaysia boleh mencontohi kaedah negara lain seperti Indonesia, yang memberi kuasa kepada pegawai kanan kerajaan untuk memecat kakitangan yang tidak berprestasi.

3 comments:

 1. dah kenyang makan gaji dan pencen berpuluh puluh tahun, anak anak dah besar besar panjang baru boleh cakap....dulu kenapa diammm???

  ReplyDelete
  Replies
  1. dulu pm jaga rakyat. sekarang pm hanya jaga bini dan balaci sebab itu kena bising lol

   Delete
 2. Polisi perkhidmatan awam kena tukar.

  Umur pencen wajib sepatutnya 55 tahun. Ini adalah untuk memberi ruang kepada graduan-graduan yang keluar universiti setiap tahun.

  Umur pencen pilihan sepatutnya 50 tahun. Kakitangan ini boleh diberi latihan perniagaan dan akses kepada dana untuk memulakan bisnes yang boleh mewujudkan peluang kerja kepada orang lain.

  Selepas pencen, kakitangan kerajaan yang berjawatan tinggi tak perlu diberi jawatan pengarah atau pengerusi di agensi atau anak-anak syarikat kerajaan. Biar profesional yang masih di dalam usia perkhidmatan mengisinya.

  ReplyDelete

KOMEN JANGAN HINA AGAMA DAN PERKARA SENSITIF. AKU TAK TANGGUNGJAWAP KALAU KORANG KENA.