Thursday, 23 March 2017

KEPADA BERSIH 2.0 : PERSEMPADANAN SEMULA YANG BERLAKU IKUT SYARAT PERLEMBAGAAN.


PERKARA 1

apa status terbaru dalam persempadanan semula di negeri-negeri semenanjung ?

SPR dah terbitkan satu cadangan persempadanan semula di semenanjung selepas selesai inkuiri tempatan selama 4 bulan ( inkuiri ini bermaksud pengundi tempatan ada hak membantah cadangan awal dari SPR )

namun dalam hal ini, selangor terpaksa hold dahulu pada dorang ( kerajaan negeri ) dah bawak isu ini kat mahkamah.

PERKARA 2

PERSEMPADANAN SEMULA IKUT LUNAS PERLEMBAGAAN. 

1. Tamat Tempoh Sekurang-Kurangnya Lat 8 Tahun Daripada Tarikh Urusan Kajian Semula Persempadanan Sebelumnya

Jika ia berkaitan dengan peruntukan Fasal (2) Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) boleh memulakan urusan Kajian Semula Persempadanan setelah tamat tempoh sekurang-kurangnya lat 8 tahun daripada tarikh urusan Kajian Semula Persempadanan sebelumnya. 

Ini bermakna ia tidak mewajibkan SPR memulakan urusan Kajian Semula Persempadanan sebaik sahaja mencapai tempoh lat 8 tahun. Namun, jika Kajian Semula Persempadanan ini dimulakan, SPR  perlu menyelesaikan urusan tersebut dlam masa 2 tahun.

2. Terdapat Pindaan Kepada Undang-Undang

Apabila Perlembagaan Persekutuan atau Undang-Undang Tubuh Negeri Dipinda, sama ada penambahan/pengurangan kerusi dewan atau pewujudan wilayah baru, SPR hendaklah membuat urusan Kajian Semula Persempadanan tersebut dan perlu menyelesaikan urusan tersebut dlam tempoh dua tahun dari tarikh pindaan undang-undang itu berkuatkuasa.

No comments:

Post a Comment

KOMEN JANGAN HINA AGAMA DAN PERKARA SENSITIF. AKU TAK TANGGUNGJAWAP KALAU KORANG KENA.