Thursday, 23 March 2017

SM IDRIS : UTAMAKAN TANAH UNTUK PERUMAHAN DAN BUKAN LOT KOMERSIL.“Adakah satu keperluan untuk memiliki 32 juta meter persegi ruang runcit bagi penduduk Malaysia yang berjumlah 30 juta?” soal Idris.
Menurutnya, ia mengakibatkan lambakan hartanah komersil yang sepatutnya boleh digunakan untuk perumahan awam, terutama ketika krisis ekonomi di mana banyak pusat beli belah terbengkalai disebabkan perniagaan dipaksa tutup.
Idris mencadangkan pemulihan kompleks membeli-belah yang terbengkalai dengan mengambil contoh pemulihan bangunan Arcade Ikonik di Amerika Syarikat, di mana kedai runcit diubah kepada loteng kecil berukuran 225 kaki persegi.

2 comments:

 1. Harap TM prihatin penempatan untuk pelajar2 mmu di melaka. Kerana tiada byk pilihan... terpaksa menyewa di apt berdekatan..mahal sewanya. Bijak empunya bangunan. Siapa punya? Kontrak sewa memihak pada tuan punya. Satu unit berapa agaknya untung mereka?

  Kalaulah ada anak bangsa upaya bina yang sama dan lebih bertimbang rasa?

  Bijak mereka rebut peluang2 yg ada. Kita pula?

  ReplyDelete
 2. Mohon pertolongan Allah...

  (8:9)   (Ingatlah), ketika kamu memohon pertolongan kepada Tuhanmu, lalu diperkenankan-Nya bagimu: "Sesungguhnya Aku akan mendatangkan bala bantuan kepada kamu dengan seribu malaikat yang datang berturut-turut".

  (8:10)   Dan Allah tidak menjadikannya (mengirim bala bantuan itu), melainkan sebagai kabar gembira dan agar hatimu menjadi tenteram karenanya. DAN kemenangan itu hanyalah dari sisi Allah. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

  ReplyDelete

KOMEN JANGAN HINA AGAMA DAN PERKARA SENSITIF. AKU TAK TANGGUNGJAWAP KALAU KORANG KENA.